Rola polskiego modelu tolerancji religijnej dla Hugenotów francuskich - Wąsowicz, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Za sprawą reformacji Europa w XVI wieku była także miejscem walk religijnych między katolikami a protestantami. W tym czasie pojawił się problem tolerancji religijnej. W tym artykule przyjrzymy się polskiemu i francuskiemu rozwiązaniu i pokażemy, które z nich Ta polszczyzna miała znaczenie dla Francuzów.