Działalność misyjna ks. Edwarda Bielawskiego (1930-1979) w świetle jego korespondencji - Szmidt, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Don Eduardo Bielawski urodził się w Kamionce (Białystok) 17 lutego 1930 r. W 1951 r. został wstąpił do Towarzystwa Salezjańskiego i 12 grudnia 1957 przyjął święcenia kapłańskie. Po 1 zamówieniu pracował jako wychowawca w niższym seminarium duchownym i rektor kaplicy publicznej w Sokołowie Podlaski. Głosił także ćwiczenia duchowe! do wspólnot parafialnych. W latach 1965-1972 tak był magistrem nowicjatu, a następnie w 1974 r. wyjechał na misje do Zairu. Wyczerpany pracą wrócił do Polski na leczenie. Zmarł nagle na zawał serca 12 sierpnia 1979 roku w Łodzi, Artykuł przedstawia 4 lata pracy apostolskiej i misyjnej ks. Bielawskiego w Zairze w r w świetle jego współodpowiedzi i współodpowiedzi innych współbraci. Don Bielawski był bardzo dobrym człowiekiem i taki jest został zapamiętany przez wszystkich wiernych i współbraci.