Salezjańskie Liceum im. H. Sienkiewicza w Sokołowie Podlaskim - historia i wychowanie - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
W północno-wschodniej części Polski leży miasto Sokołow Podlaski. W 1915 razem ksiądz władze lokalne ufundowały gimnazjum. Po kilku latach od 1' otwarcia, szkoła ma znalazł się w trudnej sytuacji ekonomicznej. Władze miasta zwróciły się do Zgromadzenia Salezjańskiego z propozycją oddania szkoły pod zarząd salezjanów. Od 1925 r. Gimnazjum podlegało administracji salezjański. Podczas II wojny światowej 1939-1945 salezjanie zawiesili swoją działalność. Zaraz po wojnie rozpoczęli działalność szkoły, która trwała do 1948 r. W tym roku władze komunistyczne zamknęły szkołę salezjańską. Po zmianach ustrojowych w Polsce w 1989 r. ustawa zezwoliła na otwieranie szkół prywatny. Władze Sokołowa zwróciły się do salezjanów z apelem o wznowienie działalności scholastyczno-wychowawczy. W 1993 r. salezjanie z Sokołowa otrzymali pozwolenie na otwarcie nowego liceum klasyczne.