Sakrament małżeństwa znakiem tajemnicy jedności i miłości. - Durak , Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Prof. A. Durak, profesor liturgii w Warszawie i Lądzie, studiuje tu temat: „Sakrament małżeństwo jako znak tajemnicy jedności i miłości”. Temat ten sugerowały dokumenty prace przygotowawcze do II Synodu Plenarnego Polski. Pierwsza część opracowania dotyczy małżeństwa jako tzw znak tajemnicy jedności. Opierając się na pierwszej części badania, wyjaśnia następnie, jak to możliwe odkryć małżeństwo jako znak owocnej miłości. Tym samym autor położył nacisk na rzeczywistość i wartości sakramentu i przedstawiając różne teologiczne aspekty liturgiczne celebracji małżeństwa Chrześcijanin wniósł swój wkład w duchowość i liturgiczne duszpasterstwo małżeństwa.