Wokół zjawiska wstydu i wstydliwości - Klusak, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Autor poświęca swój artykuł analizie wstydu i cnoty skromności. Co to tam robi spróbuj opisać istotę i cechy oraz miejsce, jakie te zjawiska zajmują w formacji ale postawa prawdziwej miłości. Jest to badanie różnych postaw w tej dziedzinie ze znaczącym ich przedstawiciele. Dokonuje także rozróżnienia między wstydem a zjawiskami z nim związanymi, red tak samo ze wstydem i skromnością, a potem znowu ze wstydem i cnotą skromności. Problem został powiększony o różne sposoby okazywania wstydu na zewnątrz, a także poprzez eksperymentowanie przyczyn, które są u progu tych zjawisk w naszej rzeczywistości. Może, posłuży to nie tylko zrozumieniu zjawiska wstydu, ale także dostrzeżeniu jego roli w wychowaniu do miłości i doświadczaniu wartości i godności człowieka.