Pojednanie z Bogiem i z ludźmi w sprawowaniu Eucharystii - Nadolski, Bogusław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Prof. B. Nadolski, profesor liturgii w Warszawie i Poznaniu, obiera za temat „Dla pojednania z Bogiem i z ludźmi w sprawowani Eucharystii”. Autor skupia się na trzy istotne punkty, a mianowicie: O propozycji przeniesienia aktu pokutnego po Liturgii Słowa; o współczesnej dyskusji na temat charakteru aktu pokutnego; i również „erozji” całego aktu pokutnego dzisiaj. Wreszcie prof. Nadolski, dokonuje pozytywnej krytyki na temat pojednania do dokumentów przygotowawczych II Synodu Plenarnego Polski.