Spotkanie z Chrystusem uzdrawiającym w sakramencie chorych - Stefański, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
O 1. spotkaniu pisze znany polski liturgista z diecezji gnieźnieńskiej prof. J. Stefański z Chrystusem Uzdrowicielem w sakramencie chorych. Autor jest specjalistą w tym temacie, ma to studiował przez długi czas ze względu na doktorat. Na temat sakramentu chorych wyróżnia siedem charakterystycznych spotkań chorych z Chrystusem: Spotkanie z Chrystusem Zmartwychwstałym, z Chrystusem Ukrzyżowanym, z Chrystusem przebaczającym, z Chrystusem, na którego czeka chory, z Chrystusem Chrystusa, który go podnosi, a także spotyka go we wspólnocie Kościoła iz Chrystusem, który tam jest zawsze spotyka się w duchu wiary. Prof. Stefanański zwraca uwagę, że sakrament chorych pomóż całemu człowiekowi do zbawienia. Oczywiście Autorem zbawienia jest sam Bóg, który działa przez sakrament chorych w sposób suwerenny i tajemniczy oraz dla dobra całego człowieka.