Zagrożenia rodziny na podstawie Listu do rodzin Ojca Świętego Jana Pawła II - Biesaga, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Artykuł, analizując List do rodzin Jana Pawła II, wskazuje na fundamentalne zagrożenia, na jakie narażone są rodziny, wynikające z fałszywej, współczesnej koncepcji prawdy o człowieku, w tym fałszywej prawdy o jego seksualności, więzach małżeńskich i rodzicielstwie.Ten rodzaj neomanicheizmu, fałszywej teorii ludzkiej seksualności (seksizm). traktuje seksualność człowieka jako rządzącą nim biologiczną, apersonalną siłę, której siłę działania prokreacyjnego można powstrzymać jedynie środkami technicznymi: antykoncepcją, sterylizacją i aborcją. To apersonalistyczne spojrzenie na ludzką seksualność buduje 1) kulturę utylitarną, 2) mentalność antyżyciową oraz 3) przekonanie, że trwały i nierozerwalny związek małżeński jest niemożliwy.