Antypedagogika wobec pedagogiki - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Artykuł poświęcony jest problemowi antypedagogiki. Porozmawiaj w jakiś sposób o jego aspekcie historycznym bardzo ogólne. Następnie przedstawia głównych bohaterów tego ruchu. Przyszli Przedstawiono także sytuację dzieci w niektórych krajach Europy, Stanów Zjednoczonych i Ameryki Łacińskiej. Ukazano również podstawowe przesłanki tej koncepcji edukacyjnej. W Podsumowanie staramy się przedstawić krótką krytykę i opinię na dany temat.