O zniewoleniu technologicznym człowieka i nadziei wiązanej z wychowaniem. - Rotkiewicz, Halina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Artykuł jest próbą ukazania relacji między technologią, gospodarką, życiem społecznym i edukacją. W pierwszej części autor przedstawia koncepcję H. Marcuse dotyczącą zależności między technologią, konsumpcji, ludzkich potrzeb i świadomości społecznej. W drugiej części przedstawia punkt widzenia E. Fromma na dwie kategorie ontologiczne „być” i „mieć”. Szczególną uwagę zwrócono na możliwość wykorzystania do analizy teorii Marcusego i Fromma sytuacji człowieka, jego świadomości społecznej iw tym kontekście – roli edukacji we współczesności świat.