Nowicjat salezjański w Czerwińsku 1924-1994 - Pietrzykowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Czerwińsk nad Wisłą, obecnie wieś na trasie Warszawa – Płock, dawniej jedna Opactwo kanoników regularnych (1155-1819) oraz miasto biskupie i klasztorne. Od niej wtedy Chwała to tylko romański kościół XII. Stulecie zachowane, a także pierwsze Klasztor przebudowany w naszym stuleciu. W listopadzie 1923 biskup płocki A. J. Nowowiejski darował salezjanom kościół parafialny – Czerwińsk. salezjanie od dawna szukali takiego regularnego miejsca odpowiedniego dla nowicjatu. Czerwińsk miał wszystkie atuty sprzyjające formacji i rozwojowi intelektualnemu młodzieży Posiadać. Były to przede wszystkim: sanktuarium maryjne, piękno architektury sakralnej, malaria Położenie na wspaniałym wzniesieniu nad Wisłą, z pięknym widokiem na rzekę i Puszcza Kampinoska. 6 maja 1924 r. w Turynie przełożony generalny ks. Filip Finaldi wydał dekret na mocy którego powstał w Czerwińsku dom nowicjatu. Już 24 XI są pierwsi Przybyli tu nowicjusze z Kleczy Dolnej z o. J. Michalakiem i klerykami - asystentami A. Baraniakiem. Od tego czasu kandydaci do Zakonu przechodzą całoroczną formację i zaraz potem złożył pierwsze śluby zakonne. Podczas II wojny światowej (1939–45) nowicjat był rozdrobniony, a Niemcy mają tylko dwóch księży i ​​kilku braci zostawmy w miejscu. Jej zadaniem była opieka nad kościołem parafialnym i praca w nim rolnictwa. Salezjański kompleks klasztorny ocalił się od zniszczeń wojennych, ale został właśnie zrabowany przez żołnierzy niemieckich. Od lutego 1945 do sierpnia 1952 salezjanie w Czerwińsku prowadzili dom dziecka dla mieszkańców Warszawy prowadziły sieroty. Dopiero od 17 IX 1945 zgłosiło się 13 kandydatów, na czele z Pf. H. Piksa rozpoczął formację nowicjacką. Dopiero w latach 1965-1972 funkcjonował nowicjat w Kutnie - Woźniaków. Obecnie, oprócz nowicjuszy z prowincji św. Kostki, rozpoczyna się także jego diecezja Kandydaci z krajów byłego Związku Radzieckiego.