Aksjologiczne kierunki myślenia o przyszłości Europy - Bortkiewicz, Paweł (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Artykuł ma być swego rodzaju refleksją nad aksjolgicznym wymiarem Europy. Ten kontynent różni się od innych nie tylko kryteriami geograficznymi czy narodowymi, ale przede wszystkim przez wspólnotę kultur i wartości, dziedzictwo europejskie na tym obszarze zostało ukształtowane przez Myśl helleńska (przejawiająca się zdolnościami sokratejskimi i zło poprzez demokrację), chrześcijańska (tzw personalizm, wartość narodu, znaczenie sufranu), łacina (jedność i uniwersalizm kultury), wreszcie przez myśl nowoczesną (pluralizm, nacisk na wolność). Kula aksjologia uległa ostatnio (od 1989 roku) dynamizacji w kontekście upadku marksizmu i próba jego interpretacji. Wszystko to rodzi nowe wymagania ze starego dziedzictwo – zabezpieczanie i ochrona demokracji, poszanowanie dobra wspólnego i nie tylko zwłaszcza integralnej prawdy o osobie ludzkiej.