Chrześcijańskie wychowanie do wartości moralnych - Nagórny, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Niniejszy artykuł jest próbą ukazania zestawu wartości moralnych, które wydają się konieczne w edukacji chrześcijańskiej. Cała jego treść jest przedstawiona w kolejnych punktach: aktualny kontekst wychowania do wartości moralnych, ich miejsce w projekcie życia człowieka, podstawy antropologiczne im, chrześcijańska hierarchia wartości moralnych, wolność i wyzwolenie wartości moralnych oraz kontekst społeczny wychowania w wartościach moralnych. Wychowanie moralne we współczesnym świecie musi przede wszystkim uwzględniać formę aktywnego życia społecznego i pełnej wolności człowieka. To wychowanie jest także wychowaniem chrześcijańskim do postawy wobec bliźniego w duchu miłości. Wszystko to jest połączone ze zmianą mentalności każdego człowieka wraz z nawróceniem ludzkiego serca i jego woli.