Nauka społeczna Kościoła wobec zasad liberalizmu gospodarczego - Gocko, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Filozoficzne zasady liberalizmu sięgające czasów oświecenia spowodowały, że historia wzajemnych relacji między liberalizmem a tzw sprawia, że ​​chrześcijańska myśl społeczna jest przede wszystkim epoką debaty. Wszystko to wpłynął także na ocenę ładu gospodarczego proponowanego przez tradycję liberalną. W ocenie Kościoła liberalny kapitalizm nie był właściwą odpowiedzią na to pytanie społecznych i ekonomicznych potrzeb społeczeństwa, chociaż jesteś w ich otoczeniu mógł zobaczyć ewolucję z obu stron. Widzi je kapitalizm rynkowy Potrzeba otwarcia się na wymagania katolickiej nauki społecznej. Wydaje się z drugiej strony zrozumieć refleksję zawartą w oficjalnych dokumentach Kościoła na temat ładu ekonomicznego Konieczność przyjęcia pewnych zasad wypracowanych przez tradycję liberalną. Ostatni Wyraźnie wyraża to encyklika społeczna Jana Pawła II Centesimus annus.