Wokół problematyki pedagogiczno-duszpasterskiej u Ojców Kościoła - Gliściński, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Artykuł przedstawia problem pedagogiczno-duszpasterski w nauczaniu niektórzy Ojcowie Kościoła. Co do edukacji dzieci i młodzieży! Tak wziąć pod uwagę poglądy na ten temat Klemensa Aleksandryjskiego, s. bazylia, św. Augustyn, Jana Chryzostoma i św. Hieronim. Następnie w nauczaniu mówimy o małżeństwie i rodzinie z Ojców.