Miejsce i rola młodzieży w parafii - Ryczan, Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1986)
Zgodnie z wymogami metody duszpasterskiej, odpowiedź na to pytanie składa się z trzech części. Pierwszy, Część normatywna omawia oficjalny model zawarty w Magisterium Kościoła. Jak wszyscy członkowie Kościoła, także młodzi mają określone miejsce w parafii przez przyjmowane sakramenty. Czyjaś pozycja w społeczności określa czyjąś rolę. Rola młodzieży może być reprezentowana na terenach wzajemnych praw i obowiązków parafii i młodych. Te prawa i obowiązki są realizowane w konkretnym środowisku współczesności parafii, która podlega ciągłym zmianom. Zmiany aff. młodych ludzi, jak również ich duszpasterzy i występują one nie tylko w sferze społeczno-gospodarczej, ale także w dziedzinie kultury. Pasterski praca musi nadążać za zmianami. Heneu, trzecia część zawiera szereg praktycznych postulaty duszpasterskie skierowane do zmieniających się pastorał vrnrk. musi dążyć do przezwyciężenia duszpasterzy, nieufność do młodego pokolenia, bo młody człowiek ma zazwyczaj postawę krytyczną przyczynić się do postępu poziblo. Nie wolno też zapominać, że pomimo hierarchicznego porządku Kościoła, należy zastosować principlo pomocniczości. 0do tego zasady, możliwe jest zachowanie tożsamości każdej grupy parafian, w tym także tzw młodych ludzi, którzy często są ignorowani ze względu na swój wiek i brak doświadczenia.