Podstawowe funkcje Kościoła w życiu rodziny
Magisterium Kościoła i współczesna teologia opisują chrześcijanina rodziny jako „małego Kościoła” lub „Kościoła domowego”, ponieważ w Kościół spełnia swoje podstawowe funkcje. Poprzez te funkcje Kościół realizuje się i wzrasta, kontynuując proroczą, kapłańską i królewską misję św Chrystus. Autor omawia zbawczą misję rodziny, przedstawiając rodzinę jako wspólnota wiary i ewangelizacji, wspólnota dialogu kapłańskiego z Bogiem i wspólnotą w służbie por. rns.n (por. List Pawła II adhortacja „Familiaris consmtio”, nr 49-G4