Szkoły salezjańskie inspiracją dla współczesnej edukacji: Recenzja książki Łukasza Kalisza pt. "Funkcje społeczne szkół salezjańskich w Okręgu Szkolnym Wileńskim w okresie Drugiej Rzeczypospolitej" - Dąbrowska, Joanna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Recenzja książki Łukasza Kalisza pt. Funkcje społeczne szkół salezjańskich w Okręgu Szkolnym Wileńskim w okresie Drugiej Rzeczypospolitej, wydanej nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu w Białymstoku (Białystok 2021, ss. 257). Autor publikacji przybliża znaczącą rolę szkół salezjańskich w historii polskiego szkolnictwa i pokazuje ponadczasowe rozwiązania oświatowe. Książka jest rezultatem szeroko zakrojonej kwerendy badacza w archiwach i bibliotekach na terenie Polski, Litwy i Białorusi. Ma charakter monograficzny, łączy aspekty historyczne, społeczne i edukacyjne.