Socjologiczny obraz domu dla ukraińskich kobiet prowadzonego przez księży pallotynów w Ołtarzewie k. Warszawy. Sprawozdanie z badań PPPiW w perspektywie aplikacji analiz juwentologicznych - Choczyński, Marcin; Zaręba, Sławomir (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Tekst stanowi informację o badaniach socjologicznych przeprowadzonych przez socjologów z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w 2023 r. w pallotyńskim Centrum „Przyszłość dla Ukrainy”. Z uwagi na charakterystykę społeczną badanej próby, która składała się z ukraińskich kobiet – uchodźczyń wojennych – zdecydowano się na aplikację jakościowej metodologii opartej na technice wywiadu częściowo ustrukturyzowanego. Narzędziem badawczym stał się papierowy scenariusz wywiadu, a formą udzielania odpowiedzi esej pisemny udzielany bezpośrednio na rozdanych kobietom kartach – warto dodać, że wszystkie pytania przetłumaczono na język ukraiński. Przebywające w Ołtarzewie Ukrainki opisywały swoje doświadczenia i postawy odnośnie ośmiu obszarów: specyfiki miejsca, adaptacji, bezpieczeństwa, religijności, emocji, problemów, strat oraz planów i marzeń. Ostatecznie w badaniach wzięło udział 28 kobiet – mieszkanek Centrum – o heterogenicznych charakterystykach społeczno-demograficznych, co pozwoliło na oddanie wielowątkowego obrazu ich funkcjonowania w obecnych uwarunkowaniach.