Urzeczywistnianie edukacji włączającej w doświadczeniu nauczycieli pracujących z dziećmi z Ukrainy - Bocharova, Olena; Popławska, Agata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Wojna w Ukrainie przyczyniła się do olbrzymiej fali uchodźców przybywających na terytorium państw członkowskich UE, Mołdawii i Gruzji. Najwięcej matek z dziećmi w wieku szkolnym przyjechało do Polski. W tej sytuacji nastąpiła mobilizacja i podjęto szereg działań na wielu różnych płaszczyznach, aby zapewnić m.in. dostęp do rynku pracy, pomocy społecznej, opieki medycznej i edukacji. Nauczyciele w szkołach przyjmujących dzieci z Ukrainy musieli opracować adekwatne strategie edukacyjne. Zaczęto urzeczywistniać edukację włączającą rozumianą jako takie podejście, które każdemu uczniowi, jako pełnoprawnemu uczestnikowi procesu nauczania-uczenia się (bez względu na potrzeby specjalne, stan zdrowia, pochodzenie, kulturę), zapewnia odpowiednie warunki do rozwoju osobistego potencjału i zdobycie kompetencji potrzebnych do dobrego funkcjonowania w społeczeństwie. W artykule zaprezentowano wyniki badań, których celem, była próba odnalezienia odpowiedzi na pytanie: Jak nauczyciele pracujący z uczniami z Ukrainy w polskiej szkole urzeczywistniają edukację włączającą? W badaniu ankietowym wzięło udział 258 nauczycieli z całej Polski pracujących z dziećmi z Ukrainy na pierwszym etapie edukacyjnym.