Międzypokoleniowa transmisja wartości i postaw w percepcji młodzieży studiującej w zachodniej Ukrainie i wschodniej Polsce - Szluz, Beata; Myshchyshyn, Iryna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Podstawą empiryczną artykułu są wyniki badań przeprowadzonych wśród studentów w latach 2018-2019. Celem analizy jest poznanie opinii młodzieży studiującej we Lwowie i w Rzeszowie na temat międzypokoleniowej transmisji wartości i postaw. Sformułowany został problem badawczy: jak młodzież studiująca we wschodniej Polsce i w zachodniej Ukrainie postrzega międzypokoleniowy przekaz wartości i postaw? Podczas prowadzenia badań zastosowano metodę sondażową, technikę ankiety. Dobór celowy wyznaczały kryteria: narodowość, wiek, płeć, kierunek studiów. Pierwszoplanową wartością, którą zinternalizowali studenci z przekazu matek jest miłość, uwidoczniło się też: pomaganie innym osobom, troska o bliskich. Matki polskich studentów ukształtowały u badanych postawę szacunku dla innych. Ukraińscy studenci uwewnętrznili przekazane przez matki: sprawiedliwość, patriotyzm i wolność, w odróżnieniu od polskich studentów, dla których te wartości i postawy okazały się w tym przekazie najmniej istotne. Ojcowie studentów formowali: pracowitość i dostatnie życie. Wybrzmiał kontekst realizowania funkcji ekonomicznej. W ojcowskiej transmisji ważnymi wartościami zdaniem polskich studentów były również: szacunek dla innych, miłość i uczciwość, która okazała się istotna również dla studentów ze Lwowa. Ukraińscy badani podkreślili, że ojcowie kształtowali ich szerokie horyzonty umysłowe. Dla tych studentów równie istotne były: uczciwość i sprawiedliwość. Studenci kształcący się we Lwowie jako najmniej doniosłą zgłosili religijność. Była ona częściej wpajana przez matki (nieco częściej ukraińskie) niż przez ojców (nieco częściej polskich). Otrzymane wyniki pokazują różnice w ocenie przekazu wartości i postaw ukraińskich oraz polskich matek i ojców.