Cyberprzestrzeń – zagrożenia dla młodzieży i rodziny - Podkowińska, Monika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Cyberprzestrzeń stanowi ważny obszar komunikacyjny, który można rozpatrywać zarówno z perspektywy komunikacji zewnętrznej, jak i wewnętrznej (rodzinnej). Można również spojrzeć na tę przestrzeń komunikacji z perspektywy zagrożeń oraz szans dla rodziny i młodych ludzi. Artykuł oparty został na niereaktywnych technikach badawczych, w tym głównie na analizie danych zastanych. Autorka, bazując na literaturze przedmiotu, wynikach ogólnopolskich badań odnoszących się do wykorzystania przez młodzież Internetu (raport „Nastolatki 3.0”, 2021; „Nastolatki 3.0”, 2023, „Nastolatki wobec pornografii cyfrowej”, 2022. NASK-PIB), porusza problematykę zagrożeń odnoszących się do cyberprzestrzeni w kontekście rodziny i komunikacji rodzinnej. Autorka, zwracając również uwagę na cechy społeczności wirtualnych, przedstawia zagrożenia komunikacyjne związane z wejściem młodzieży w świat Internetu, cyberprzestrzeni, oraz wskazuje na wyzwania, przed jakimi w obliczu owych zagrożeń staje współczesna rodzina. Prezentowane wyniki badań wskazują na wiele rozbieżności w zakresie tego, jak rodzice i dzieci postrzegają zarówno zasady dotyczące wykorzystania Internetu, jak i zagrożenia związane z cyberprzestrzenią. W sytuacji, w której brak jest otwartości komunikacyjnej w sferze porozumiewania się rodzinnego, milczeniem osłonięte są problemy wynikające z korzystania w niewłaściwy sposób przez młodych ludzi z Internetu. Stanowi to ważne wyzwanie dla współczesnych rodzin.