Problematyka zrównoważonego rozwoju w edukacji młodzieży szkół podstawowych. Stan faktyczny i perspektywy - Klimski, Marcin; Sulewska, Urszula (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Rezolucja Organizacji Narodów Zjednoczonych pt. „Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030” określa współczesne wyzwania świata, konieczne do podjęcia w trwającej dekadzie. Dokument zawiera siedemnaście sprecyzowanych celów, których wdrażanie jest uzależnione m.in. od jakości i zakresu edukacji na rzecz zrównoważonego rozwoju młodzieży, realizowanej począwszy od szkoły podstawowej. W artykule przedstawiona zostanie kwestia potrzeby i możliwości rozwijania tej edukacji w ramach obowiązkowych oraz dodatkowych przedmiotów szkolnych. Ponadto zaproponowane zostaną pewne rekomendacje dla nauczycieli w zakresie kształtowania wrażliwości młodzieży szkolnej na zasygnalizowane w rezolucji problemy.