Doradztwo duszpasterskie dla młodzieży: specyfika i potencjał - Urbančok, Milan; Žuffa, Jozef; Šmidová, Mária (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Każdy młody człowiek ma swoją własną historię, radości i problemy, które stają się szczególnie widoczne w okresie dojrzewania. Wśród wielu zmian, których doświadczają, młodzi ludzie często nie zdają sobie sprawy, że potrzebują pomocy od otaczających ich osób. W tych przemianach kluczowe jest dla nich znalezienie kogoś, kto ich rozumie i może stworzyć bezpieczną przestrzeń dla lepszego zrozumienia ich wewnętrznych procesów. Jedną z metod towarzyszenia młodym ludziom jest doradztwo zawodowe, które od 2022 roku jest akredytowane jako profesjonalnie zorientowany program studiów licencjackich w dziedzinie pracy socjalnej na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu w Trnawie. Ta szczególna współpraca między naukami humanistycznymi i teologią oferuje przyszłym absolwentom program studiów i szkoleń oparty na podstawach pracy socjalnej, specjalizujący się w prowadzeniu ludzi przez trudne sytuacje życiowe. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie specyfiki doradztwa duszpasterskiego dla młodych ludzi oraz zidentyfikowanie potencjału towarzyszenia im w procesie dojrzewania.