Jeden człowiek, dwa marzenia. Współpraca z ks. Profesorem Andrzejem Maryniarczykiem SDB - Ptaszek, Robert Tomasz; Stępień, Maciej Bogdan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Na niniejszy artykuł składają się wspomnienia dwóch współpracowników śp. ks. Andrzeja Maryniarczyka, polskiego salezjanina i wybitnego przedstawiciela Lubelskiej Szkoły Filozoficznej. Wspomnienia te są tylko częścią większej puli spostrzeżeń, świadectw i refleksji wygłoszonych podczas konferencji w Zamościu, upamiętniającej trzecią rocznicę przedwczesnej śmierci lubelskiego filozofa. Robert T. Ptaszek wspomina ks. Maryniarczyka jako kolegę i mentora, który wywarł wpływ na jego karierę naukową. Maciej B. Stępień wspomina ostatnie cztery lata działalności naukowej ks. Maryniarczyka, wypełnione po brzegi staraniami o przybliżenie anglojęzycznej publiczności dorobku Lubelskiej Szkoły Filozoficznej. Dwa marzenia, o których opowiadają, to metafilozoficzne dzieła Stanisława Kamińskiego, które udało się wydać w języku angielskim jeszcze przed śmiercią ks. Maryniarczyka, oraz Universal Encyclopedia of Philosophy (UEP, angielskie tłumaczenie polskiego oryginału), której zespół redakcyjny został powołany i skompletowany przez Redaktora Naczelnego na kilka dni przed jego odejściem.