Czas wolny i strategie narcystyczne u młodych dorosłych. W kierunku poszukiwania wzajemnych powiązań - Kurtyka-Chałas, Justyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
W artykule została podjęta próba poszukiwania powiązań pomiędzy formami spędzania czasu wolnego a strategiami narcyzmu w grupie młodych dorosłych. Dokonano teoretycznego wprowadzenia w zagadnienie czasu wolnego, przedstawiono podstawy modelu NARC, w oparciu o który zostały wyodrębnione dwie strategie narcyzmu: narcystyczna rywalizacja i narcystyczny podziw. W prezentowanym badaniu wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa, przygotowany na potrzeby badań oraz kwestionariusz NARQ-PL w polskiej adaptacji Rogoza i in. (2016). Uzyskane wyniki badań wskazują na najczęstsze sposoby spędzania czasu wolnego przez młodych dorosłych oraz na istnienie powiązań korelacyjnych pomiędzy niektórymi sposobami realizowania czasu wolnego i strategiami narcystycznymi. Uzyskane wyniki badań wydają się interesujące z perspektywy teoretycznej i praktycznej. Ukazują one istniejące powiązania, jak również nakreślają możliwości dalszego pogłębiania badań poprzez kontynuowanie poszukiwania korelatów czasu wolnego u młodych dorosłych.