Cyberprzemoc jako predyktor lęku społecznego wśród studentów Wydziału Nauk Społecznych na Uniwersytecie Nauk i Technologii w Stanie Enugu (Nigeria) - Formella, Zbigniew; Ugwuanyi , Benedict Chidi; Onah, Rachael Sopulu (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Cyberprzemoc obejmuje wysyłanie, publikowanie lub udostępnianie negatywnych, szkodliwych, fałszywych lub złośliwych treści na temat kogoś innego. Może obejmować udostępnianie osobistych lub prywatnych informacji o kimś innym, powodując zażenowanie lub upokorzenie. W rzeczywistości komentarze, zdjęcia, posty i treści udostępniane przez osoby mogą być często oglądane zarówno przez nieznajomych, jak i znajomych. Cyberprzemoc jest jednym z czynników prowadzących do lęku społecznego. Niniejsze badanie ma na celu wypełnienie krytycznych luk w bieżącej literaturze poprzez zbadanie związku między cyberprzemocą a lękiem społecznym wśród studentów Wydziału Nauk Społecznych na Enugu State University of Science and Technology w Nigerii. W badaniu wzięło udział stu (100) studentów (42 mężczyzn i 58 kobiet) będących na studiach licencjackich. Wyniki badań wskazują, iż płeć, wiek, wydział i poziom studiów nie były istotnie związane z lękiem społecznym wśród studentów. Cyberprzemoc była okazała się natomiast istotnie związana z lękiem społecznym wśród studentów. Wskazuje się jako bardzo ważny aspekt edukowanie studentów na temat bezpieczeństwa cyberprzestrzeni.