Notowanie nieliniowe jako metoda innowacyjna w nauczaniu religijnym. Eksplikacja pojęcia i analiza badań własnych - Muńko, Dominika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Rozwój wiedzy o człowieku, w tym o mechanizmach kognitywnych, akceleruje dynamikę zmian w dydaktyce ogólnej oraz dydaktykach szczegółowych. Metody nauczania – uczenia się niegdyś uznawane za skuteczne okazują się niewystarczające. Harmonijny rozwój kognicji oraz troska o edukację przyjazną mózgowi, a tym samym skuteczną, to niezwykle ważki, wymagający pogłębionej analizy dezyderat. Niniejszy artykuł stanowi eksplikację istoty oraz walorów tworzenia notatek nieliniowych oraz analizę wyników badań własnych młodzieży szkół średnich w kontekście weryfikacji poziomu wiedzy religijnej po implementacji narzędzia innowacyjnego w postaci notatki nielinearnej. Zaprezentowane wyniki badań jednoznacznie wskazują na skuteczność tzw. mind mappingu. Tradycyjne formy notowania linearnego charakteryzują się wieloma mankamentami i defektami, obniżając efektowność transferu, asymilacji oraz memoryzacji wiedzy. Potencjał edukacyjny tkwiący w prezentowanym narzędziu wspomagający proces nauczania – uczenia się pozostaje ściśle powiązany z mechanizmami kodowania elaboracyjnego oraz podwójnego kodowania. Zapisywanie i konotowanie niejednokrotnie stanowią rdzeń dynamizmu poznawczego. Dlatego ze względu na wydajność i skuteczność pożądany jest odpowiedni sposób sporządzania wartościowych notatek.. Z punktu widzenia dydaktyki nauczania religii choć nie tylko, notowanie nieliniowe może stanowić cenne rozwinięcie i urozmaicenie warsztatu pedagogicznego nauczycieli.