Błogosławiony Jerzy Popiełuszko jako autorytet i wzór osobowy dla współczesnej młodzieży. Refleksja w 40. rocznicę jego męczeństwa - Gocko, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Artykuł przybliża postać błogosławionego Jerzego Popiełuszki jako autorytetu i wzoru osobowego dla współczesnej młodzieży, zwłaszcza w kontekście czterdziestej rocznicy jego męczeńskiej śmierci. Analiza opiera się na metodologii interdyscyplinarnej z pogranicza teologii moralnej, pedagogiki oraz socjologii wartości. W pierwszej części przedstawiono zarys teoretyczny pojęć: autorytet, wzór osobowy i naśladowanie, wskazując na ich biblijne, historyczne oraz aksjologiczne uwarunkowania. Następnie zaprezentowano główne nurty i przemiany społeczno-kulturowe, które wpływają na współczesny kryzys autorytetu. Zasadniczą część opracowania stanowi rys biograficzny ks. Jerzego Popiełuszki, ukazujący kluczowe wartości w jego nauczaniu (prawda, wolność, solidarność, godność człowieka, miłość i odwaga) w kontekście realiów społeczno-politycznych Polski lat 80. XX wieku. Analiza porównawcza preferencji aksjologicznych młodzieży polskiej oraz wartości głoszonych przez kapelana ‘Solidarności’ potwierdza hipotezę o kompatybilności tych postaw. W konkluzji wskazano, że postać ks. Popiełuszki może stanowić dla młodego pokolenia ważny punkt odniesienia w budowaniu tożsamości i poszukiwaniu autentycznych wzorców oparcia na wartościach chrześcijańskich.