Kontakty z dzieckiem po rozwodzie rodziców w świetle badań własnych. - Lipińska, Weronika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Artykuł podejmuje problem wpływu nowelizacji Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego z dnia 6 listopada 2008 roku na kontakty rodziców z dziećmi po rozwodzie, zwracając uwagę na korzyści i zagrożenia dla dobra dziecka. Celem opracowania było zbadanie świadomości respondentów na temat przedmiotowych kontaktów w kontekście przywołanej nowelizacji. Aby osiągnąć wskazany cel przeprowadzono analizę literatury, aktów prawnych oraz badanie ankietowe. W wyniku przeprowadzonej analizy potwierdzono kilka kluczowych ustaleń. Respondenci wykazali świadomość, że relacje rodzinne są fundamentem prawidłowego rozwoju dziecka. Zauważono również, że niewłaściwe realizowanie kontaktów z dzieckiem może mieć negatywne konsekwencje dla jego dobra. Ponadto, pośrednie formy kontaktów, takie jak komunikacja na odległość, nie zastępują kontaktów bezpośrednich. Badania wskazały także na trudności wynikające z ingerencji osób trzecich oraz podkreśliły znaczenie odpowiednich warunków w sądach, które zapewniają komfort wysłuchania dziecka. Wnioski z przeprowadzonych badań sugerują potrzebę dalszego rozwoju systemu sądowego oraz wsparcia dla rodziców, by skutecznie chronić dobro dziecka w postępowaniach rozwodowych, w uwzględnieniem jego potrzeb emocjonalnych i psychicznych.