Twierdza Modlin jako garnizon wojskowy II Rzeczypospolitej - Mikołajczyk , Zbigniew Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2021)
Okres międzywojenny to czas burzliwego rozwoju polskiej państwowości. Po 123 latach Polska odzyskuje niepodległość i zaczyna odbudowywać wyniszczony kraj. Głównym zadaniem było zapewnienie bezpieczeństwa państwa poprzez stworzenie silnej armii. Twierdza Modlin była dogodnym miejscem do stworzenia silnego garnizonu dzięki dogodnemu położeniu i dotychczasowej infrastrukturze. W tym celu sprowadzono tam wiele jednostek wojskowych, tworząc centra szkoleniowe różnych rodzajów wojsk. Wraz z żołnierzami do twierdzy trafiły ich rodziny, co spowodowało rozbudowę osiedli mieszkaniowych. Ten duży garnizon stał się szybko miejscem ożywionego życia wojskowego, oświatowego, kulturalnego i religijnego.