Charyzmaty w życiu św. Jana Bosko na tle posoborowej teologii charyzmatu - Figura , Paweł (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł łączy posoborową naukę o charyzmatach z ich przejawem w życiu św. Jana Bosko. Lektura i analiza posoborowej nauki na temat charyzmatów oraz dostępnych źródeł salezjańskich umożliwiła refleksję teologiczną na temat duchowych darów św. Jana Bosko. W artykule zastosowano kryteria autentyczności charyzmatów. Charyzmaty Świętego zaprezentowano w porządku eklezjalnym, czyli hierarchicznym. Ponadto obecne w życiu Świętego charyzmaty przeanalizowano jako zjawiska nadzwyczajne, będące przedmiotem badań teologii życia wewnętrznego.