Znaleźć miłość w telewizji. Alternatywne metody poszukiwania partnera życiowego w dobie społeczeństwa ponowoczesnego. Casus telewizyjnych programów randkowych - Barszcz , Patryk Michał (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W niniejszym artykule przedstawiono casus wybranych telewizyjnych programów o tematyce randkowej. Zagadnienie to zostało omówione w kontekście zachodzących przemian w różnych sferach życia społecznego cechujących współczesne społeczeństwo ponowoczesne. Przeobrażenia te nie ominęły także płaszczyzny relacji interpersonalnych, gdzie można zaobserwować wzmożone zainteresowanie osób żyjących w pojedynkę alternatywnymi sposobami poszukiwania partnera życiowego. Jedną z takich metod jest uczestnictwo w zyskujących w ostatnim czasie na popularności telewizyjnych programach randkowych. W pracy zilustrowano i porównano także metody i techniki nawiązywania miłosnych relacji interpersonalnych pomiędzy kobietą a mężczyzną na przestrzeni minionych wieków oraz we współczesności. Celem artykułu było ukazanie telewizyjnych programów randkowych jako jednej z nowoczesnych i alternatywnych metod poszukiwania miłości i nawiązywania bliskich kontaktów intymnych w XXI wieku.