Subjective Przedmiotowy i podmiotowy wymiar ochrony zdrowia w perspektywie teologicznopastoralnej - Przybyłowski , Jan Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest wskazanie nowych możliwości ochrony zdrowia z perspektywy teologii pastoralnej. Nauczanie Kościoła na temat ochrony życia i zdrowia człowieka jest bardzo bogate. Kościół popiera wszelkie inicjatywy społeczne służące reformie ochrony zdrowia, zwłaszcza jej humanizację i personalizację, co może przełożyć się na lepszą opiekę nad ludźmi chorymi, ale też stworzy nowe możliwości w dziedzinie profilaktyki zdrowotnej, w propagowaniu zdrowego stylu życia i wspieraniu działań na rzecz przestrzegania zasad higieny życia na co dzień. Dzięki humanizacji i personalizacji służby zdrowia bardziej skuteczne będą działania na rzecz jej odkomercjalizowania, aby pieniądz, zysk lub oszczędności nie przesłaniały najważniejszego celu: otoczenia kompleksową opieką osoby chorej. Dobrem osoby chorej jest zdrowie ciała i równowaga psychiczna, ale największym darem jest być zawsze blisko Boga, według zasady, że ludzie są najbliżej Boga, gdy dają zdrowie innym ludziom.