Osobowość i samofunkcyjność emocjonalna: relacja pomiędzy modelem osobowości HEXACO, ekstrawersją a świadomością własnej skuteczności regulacji emocji - Formella , Zbigniew Szczepan; Filosa , Lorenzo; Crea, Giuseppe (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Głównym celem przedstawionych badań jest sprawdzenie wpływów niektórych cech osobowości, mierzonych modelem osobowości HEXACO, na postrzeganą zdolność do radzenia sobie z własnymi wpływami. Wyniki korelacji i liniowych regresji między cechami osobowości mierzonymi przez HEXACO-60, a postrzeganą zdolnością do zarządzania afektami, mierzoną Regulacyjną Skalą Przekonania o Własnej Skuteczności, potwierdzają pogląd, że ekstrawersja jest bardziej związana z pozytywną ekspresją, podczas gdy emocjonalność jest bardziej związana z zarządzaniem negatywnymi afektami, a świadomość jest nieznacznie związana z niektórymi aspektami samoregulacji pozytywnych i negatywnych afektów. Wyniki uzyskane w tym badaniu dla HEXACO są zbliżone do tych prezentowanych dla FFM we wcześniejszych badaniach dotyczących cech osobowości oraz pozytywnych i negatywnych afektów.