Podmiotowe źródła obywatelstwa - Rozmarynowska , Karolina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Przedmiotem rozważań podjętych w artykule „Podmiotowe źródła obywatelstwa” jest obywatelstwo ujęte jako kategoria normatywna. Autorka starała się wyjaśnić, na czym polega moralny wymiar obywatelstwa, przekraczający i rozszerzający jego znaczenie prawne i polityczne. W tym celu wskazuje na te kategorie etyczne, które w sposób szczególny odnoszą się do ideału obywatela. Zastanawiając się na tym, jaki jest etos obywatela, tzn. jakie cnoty, kompetencje i formy uczestnictwa kształtują postawę obywatelską, podjęta została próba identyfikacji tych struktur podmiotowych i osobowych, które umożliwiają realizację obywatelstwa, rozumianego jako współdziałanie w trosce o wspólnotę. Przeprowadzone analizy stanowią więc próbę poszukiwania jego podmiotowych źródeł, czyli takich, które łączą się z ludzką wolnością, świadomością i sprawczością.