Dbałość o urodę kobiet na podstawie traktatów Metrodory z Bizancjum i Trotuli z Salerno - Głusiuk , Anna Aleksandra (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Traktaty „O chorobach kobiet” Metrodory z Bizancjum i „De ornatu mulierum” Trotuli z Salerno należą do niewielu traktatów średniowiecznych, których autorkami są kobiety. Oba dzieła koncentrują się przede wszystkim na problemach związanych z porodem i chorobami kobiet, ale znajdują się tam również wskazówki uczące w jaki sposób należało dbać o urodę. Dzięki zachowanym tekstom wiadomo jakich ziół i minerałów używano do zabiegów kosmetycznych.