Proces kierowania w edukacji – blaski i cienie - Pardej, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule wyjaśniono rozumienie terminu „kierowanie” wypracowane na gruncie nauk o zarządzaniu, jak również scharakteryzowano proces kierowania funkcjonujący w naukach społecznych. Przybliżono proces kierowania przez nauczyciela zespołem klasowym, wyszczególniono warunki przyczyniające się do skuteczności pracy dydaktyczno-wychowawczej. Omówiono współczesne podejście do kierowania szkołą. Przedstawiono ponadto przywództwo edukacyjne jako proces obejmujący swym zasięgiem proces nauczania i proces uczenia się. Dla zilustrowania poruszanej problematyki przytoczono wypowiedź dyrektora pracującego w jednej ze szkół średnich w Warszawie.