Wybrane zagadnienia dotyczące kompetencji pedagogicznych nauczyciela-muzyka - Hutek, Jakub (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Niniejszy artykuł dotyczy wybranych zagadnień związanych z kompetencjami pedagogicznymi nauczyciela-muzyka. Każdy muzyk, który podejmuje pracę w szkolnictwie, napotyka na wiele problemów. Niezbędna jest wiedza teoretyczna dotycząca zarówno dziecka, jego rozwoju i możliwości, jak i osoby samego nauczyciela. Od dyspozycji osobowościowych pedagoga zależy w dużym stopniu dynamizacja potencjału dziecka. Wątki podejmowane w tym artykule dotyczą rozwoju osobowości nauczyciela, budowania przez niego autorytetu oraz dostrzegania sensu we własnej działalności pedagogicznej.