Gianniego Vattima postulat słabego chrześcijaństwa - Kobylińska , Zdzisława (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Gianni Vattimo (1936-) jeden z najwybitniejszych filozofów nurtu postmodernistycznego. Vattimo jest też znanym przedstawicielem praw gejów, które reprezentował jako aktywny polityk Parlamentu Europejskiego. Jego projekty miały znaczne wpływ na kierunki badań w zakresie feminizmu, teologii, badan nad seksualnością człowieka, globalizacją. W niniejszym artykule została przedstawiona Vattimowska koncepcja słabego myślenia. Wyrażenie pensiero deoble związane jest z teorią słabego bycia w czasach zmierzchu metafizyki. Konsekwencją słabego myślenia powinno być „słabe chrześcijaństwo” i „etyka miłosierdzia”, której implikacją jest „bioetyka bez dogmatów”.