Działania Żandarmerii Wojskowej na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym na przykładzie przedsięwzięć realizowanych przez Mazowiecki Oddział Żandarmerii Wojskowej - Chrzanowski , Wiesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Żandarmeria Wojskowa obok innych formacji o charakterze policyjnym realizuje zadania na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Całość przedsięwzięć prowadzonych przez formację obrazują działania Mazowieckiego Oddziału Żandarmerii Wojskowej, który jest największą z jednostek terenowych. Wszystkie czynności skupiają się na pracy profilaktycznej, kontroli drogowej, regulacji ruchem drogowym, pilotażach oraz czynnościach procesowych na miejscach zdarzeń w ruchu drogowym o charakterze przestępczym.