Czasopiśmiennictwo alumnów polskich seminariów duchownych do 1918 r. (według stanu badań na koniec 2015 roku) - Zając , Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W badaniu czasopism studenckich do 1945 r. zupełnie pomijano czasopisma redagowane i wydawane przez studentów polskich seminariów duchownych. Również nie uwzględniają bogatej historii zawartej w ukazujących się w nich artykułach i kronikach biogramy pisarzy katolickich czy opracowania dotyczące diecezjalnych oraz zakonnych seminariów duchownych funkcjonujących wówczas w Polsce, pomijane były także tytuły ogólnopolskie, chociażby włocławski „Przedświt”. Autor prezentuje informacje o czasopismach studentów polskich seminariów duchownych do 1918 r.