Pojednanie polsko-niemieckie w wizji kardynała Bolesława Kominka - Mandziuk , Józef (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem opracowania jest przybliżenie postaci kardynała Bolesława Kominka, arcybiskupa-metropolity wrocławskiego, jako wielkiego orędownika pojednania polsko-niemieckiego. Jako duszpasterz górnośląski doskonale czuł dusze tak polskiego jak i niemieckiego narodu. Jako arcypasterz wrocławski konsekwentnie dążył do zbliżenia narodu polskiego i niemieckiego w duchu pojednania i chrześcijańskiego przebaczenia. Jego konsekwentna działalność doprowadziła do uznania granicy na Odrze i Nysie oraz uznania polskiej administracji kościelnej na Ziemiach Zachodnich i Północnych. Niewątpliwie był on jednam z głównych twórców idei zjednoczonej Europy.