Aktualność działań resocjalizacyjnych Ochotniczych Hufców Pracy w świetle badań świadomości istotnych obowiązków małżeńskich młodzieży OHP - Zieliński , Jacek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Założeniem niniejszego opracowania jest przedstawienie adekwatności działań podejmowanych przez instytucję państwową Ochotniczych Hufców Pracy w zakresie przygotowania do życia społecznego i małżeńskiego młodzieży uczestniczącej w zajęciach prowadzonych przez hufce. Przedstawiono kształtowanie się struktur OHP w przebiegu historycznym, podstawy prawne działalności OHP, działania edukacyjne i resocjalizujące w stosunku do młodzieży. W części końcowej, przedstawiono poglądy młodzieży na małżeństwo, które jest dla niej perspektywą życiową.