Zagadnienie pracy w programach nauki religii w szkołach średnich i zawodowych w latach trzydziestych XX wieku na tle wychowania państwowego - Ceglarek , Roman (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Polska myśl pedagogiczna okresu międzywojennego zwracała uwagę na znaczenie kształtowania postawy obywateli wobec państwa. Kultywowanie postaw propaństwowych było ściśle związane z propagowaniem etosu pracy. Te działania wychowawcze podejmowano także w szkołach, m.in. w ramach katechezy. Pojęcie pracy zostało przedstawione w taki sposób, aby ukazać uczniom wartość pracy, wywołać pozytywne nastawienie do wybranych zawodów, zachęcić do uczciwej i odpowiedzialnej pracy, kształtować dojrzałą osobowość wyrażającą się jakością wykonywanej pracy. Wszystkie te działania miały na celu wzmocnienie potęgi i dobrobytu państwa. Z tego powodu pracę postrzegano w kategoriach patriotycznego obowiązku. W pewnym sensie było to podobne do tego, co obecnie nazywamy patriotyzmem pracy w naszym społeczeństwie.