Rozwiązania są inicjowane oddolnie. Jednostki i ruchy oddolne na rzecz odnowienia ekologicznego - Kureethadam, Joshtrom Isaac (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Autor przekonuje, że niepowodzenie w odpowiadaniu na współczesny kryzys ekologiczny – największe wyzwanie, przed jakim staje dziś ludzkość – ma swe główne przyczyny w odgórnym podejściu do zagadnienia, co szczególnie wyraźnie widać w negocjacjach na temat zmian klimatycznych. Wydaje się, że pozostawiamy odpowiedzialność w sprawie przeciwdziałania temu kryzysowi politykom, technokratom, geoinżynierom… i oczekujemy rozwiązań odgórnych. Natomiast rozwiązania kryzysu ekologicznego prawdopodobnie będą inicjowane oddolnie, ze strony zdeterminowanych jednostek i masowych oddolnych ruchów społecznych. Artykuł ten prezentuje przykłady charyzmatycznych osób i ruchów, które istotnie przyczyniły się do odpowiedzi na wyzwania kryzysu ekologicznego naszego czasu. Artykuł podkreśla znaczenie zmotywowanych jednostek i grup w trosce o nasz wspólny dom.