Historyczno-statystyczne aspekty kulturowego rozwoju miasta Konina w XX wieku - Wesołowski , Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Dynamiczny rozwój przemysłu pociąga za sobą zawsze zmiany w strukturze społecznej i kulturowej. W niniejszym tekście autor analizuje te przemiany, a głównym obszarem jego poszukiwań jest dynamicznie rozwijająca się społeczność miasta Konina w drugiej połowie XX wieku. Autorka analizuje różne składowe tych przemian na tle bogatej historii miasta z perspektywy historycznej, statystycznej, kulturowej i intelektualnej.