Sztuka retoryczna Bartłomieja Pękiela na przykładzie pierwszej części „Audite mortales” - Kaczmarska , Karolina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł porusza kwestię retoryki muzycznej w pierwszej części Audite mortales Bartłomieja Pękiela. Retoryka muzyczna Pękiela składa się z muzycznych figur retorycznych, symboliki numerycznej oraz symboli kluczowych. Dialogo Audite mortales jest dowodem na to, że kompozycja składa się wyłącznie z implikacji kanonów muzycznej retoryki. Analiza i próba interpretacji figur retorycznych Bartłomieja Pękiela pozwalają na umieszczenie kompozytora w gronie najlepszych artystów europejskich doby baroku. Oprócz muzycznych figur retorycznych Audite mortales zawiera także fragmenty chorałów z sekwencji Dies Irae oraz antyfonię na czwartą niedzielę Adwentu, Canite Tuba in Sion.