Od eugeniki do procedury zapłodnienia in vitro - Gruszka , Marta Joanna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Zapłodnienie in vitro (IVF) to znana niemal na całym świecie metoda, za pomocą której współczesny człowiek stara się uporać z problemem niepłodności. Celem artykułu jest ukazanie eugenicznych korzeni in vitro oraz próba pojednania zwolenników i przeciwników tej kontrowersyjnej procedury na płaszczyźnie NaProTechnologicznej. W tym celu autor charakteryzuje metodę IVF od strony technicznej, medycznej i prawnej. Następnie artykuł pokazuje związek między procedurą in vitro a myślą eugeniczną. Część trzecia kontekstualizuje problem sztucznego zapłodnienia we współczesnej bezkrytycznej wierze człowieka w postęp technologiczny. Ostatnia część artykułu kieruje uwagę czytelnika na NaProTechnology – metodę leczenia niepłodności, która może zainteresować zarówno zwolenników, jak i przeciwników IVF.