Przestępczość wśród nieletnich a podejmowane działania profilaktyczne - Kałdon , Barbara (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule podejmującym tematykę nieletnich w konflikcie z prawem przedstawiono regulacje prawne i definicyjne z zakresu przestępczości nieletnich. Szczególną uwagę poświęcono uregulowaniom ustawy o aktorstwie nieletnich. Praca zawiera zarówno elementy dyscyplinarno-finansowe, jak i dyscyplinarno-proceduralne. Na koniec autor skupia się na wnioskach de lege ferenda.